Очаква се в близките дни САЩ и Германия да обявят споразумение за разрешаване

...
Очаква се в близките дни САЩ и Германия да обявят споразумение за разрешаване
Коментари Харесай

САЩ и Германия близо до сделка за Северен поток-2

Очаква се в околните дни САЩ и Германия да обявят споразумение за разрешаване на дългогодишния им спор за съветския газопровод „ Северен поток-2 “,  съобщи Ройтерс като се базира на собствени източници, осведомени с въпроса

Проектът на стойност 11 милиарда $ би трябвало да доставя газ от Русия до Германия по дъното на Балтийско море, като усили двойно досегашните доставки на горивото до 110 милиарда куб. м. годишно.

Миналата седмица немският канцлер Ангела Меркел и американският президент Джо Байдън не съумяха да уредят различията по разногласията за газопровода, само че се съгласиха, че не трябва да бъде позволявано на Русия да употребява енергийните доставки като оръжие против прилежащите си  страни.

Сега обаче съглашението по ориста на тръбопровода е на финалната права след полемики сред немски и американски публични лица. Тръбата е подготвена на 98%, само че окончателното ѝ завършване беше блокирано от закани от Съединени американски щати, че ще вкарат наказания по компаниите, които работят по него. Причината е мощната взаимозависимост на Европа от съветските енергийни доставки.

Засега няма повече елементи, само че се смята, че в основата на изглаждането на различията е ангажименти и от двете страни за обезпечаване на увеличени вложения в енергийния бранш на Украйна, с цел да се компенсират негативните последствия от новия водопровод, който ще пренася газ от Арктика до Германия под Балтийско море, настояват източниците на Ройтерс.

Според единият от тях двете страни се доближават до съглашение, което ще успокои терзанията, изразени от американските законодатели, както и тези на Украйна.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР